Seç Birini - Canın Sıkılıyorsa Tam Yerine Geldin

Slider[Style1]

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style5

mavi göz, yeni doğmuş
Yeni doğmuş bir bebek gözlerinin araladığında etrafa bakan o masum gözler ne şirindir değil mi? Yeni doğan bebeklerin gözleri niye lacivert olurki? Niye kahverengi mavi ela yeşil olmaz. ben sizlere bunu anlatacağım...






Aslında yeni doğmuş bir bebeğin gözleri renkli değildir. Çünkü doğum esnasında bebeğin gözlerinde
renk hücreleri bulunmazmış.

Bu nedenle bebeğin gözleri hiçbir ışığı yakalayamaz ve gelen ışığı geri yansıtırmış. Bu yansıyan ışığın rengide mavimsi bi renkmiş. Bu renk bebeğin gözüne vurduğunda gözünün lacivert görünmesine sebep olurmuş.
Bebekler 8-9 aylık olduğunda gerçek göz rengine kavuşurmuş.

insanlarda gözün, daha doğrusu irisin rengi, orjinal olarak kahverengi bir kimyasal olan melanin pigmentine bağlı olarak değişir. Yani irisin ne kadar renkli olacağı, ne kadar melanin pigmenti bulunduğu ile ilgilidir. Tabii melanin salgısı ile ilgili bilgiler genetik olarak aktarılır, bu sebeple bazı genetik hesaplamalarla soy ağaçlarındaki bireylerin (büyükbaba, büyükanne gibi) göz rengi bilinen anne ve babaların çocuklarının göz rengi yaklaşık olarak tahmin edilebilir. Ancak son yapılan araştırmalara göre bu tahminin düşünüldüğü kadar kolay olmadığı anlaşılmıştır çünkü insanlarda göz rengi 3 gen ile kontrol edilir ve bunların birbiriyle ilişkisi şu anda burada giremeyeceğimiz kadar karmaşıktır.

Açık gözlerde az melanin bulunur, koyu gözlerde ise fazla. Yenidoğanlarda, irisin pigment miktarı tam olarak ayarlanmamıştır, yani salgılar doğum sonrasında devam etmektedir. Koyu tenli bebeklerde gözler de koyu renk doğar ve çoğunlukla öyle kalır. Açık renklilerde ise göz genellikle mavi ya da gri olur, sonrasında ise koyulaşır. İşte bunun sebebi, doğumdan sonra salgısı devam eden melanin pigmentidir; pigment miktarı arttıkça göz koyulaşır. Bebeklerde henüz gelişim tamamlanmadığı çok ilginç bir diğer durumdan bile anlaşılabilir: Bebeklerde, ışık miktarına göre göz kaslarının kasılarak gözbebeğini daraltıp genişletmesi, kasların hücreler üzerine baskı yapıp gevşemesine ve bu sebeple melanin pigmentinin dağılımını etkileyerek gözde renk değişimlerine sebep olabilmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen bebeklerde göz rengi doğumdan sonra yaklaşık 9. ayda tamamen sabitlenir.

jhgj Hakkında

23 yaşındayım.Aksaray Üniversitesinde İnşaat mühendisliğini okudum.İş ararken sırf sıkıntıdan bir blog olusturdum aslında yazmayla alakam yoktur bi ihtimal bi kac kişi girer yazılarımı okur diye actım. Kısaca kendimi anlatmak istersem yüzmeye aşık, evden pek çıkmayan ilerde kendi işini kurmak isteyen sıradan sizin gibi biriyim...
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. Bebeklerde göz rengi ne zaman kesinleşir ? Mavi mavi gözlü ebeveynlerden ne renk gözlü bebek doğar

    YanıtlaSil


Top